Sie sind hier: Startseite // verzorging/historie // Historie Poedel

Historie Poedel

Oorspronkelijk

Oorspronkelijk werden poedels gefokt voor de eenden jacht, zoals uit de Franse naam Caniche al blijkt. Tegenwoordig worden ze nog maar weinig voor de eendenjacht gebruikt, maar desondanks zijn het actieve en sterke buitenhonden.

De ouder wordende Poedel

Meestal blijft een poedel tot hij/zij 10 jaar oud is temperamentvol en jong; als de leeftijd vordert verliest hij zijn tanden, wat eventueel gepaard kan gaan met ontstekingen van het tandvlees en de slijmhuid in de bek.
Je moet hiermee rekening houden met wat je hem te eten geeft (let er echter op dat hij niet te dik wordt door overvoeding, dit is een ramp voor een ouder wordende poedel).

Verder treden er vaak reumatische kwalen op, die zijn te merken aan een stijve beweging en spierpijnen; ook voor een oudere poedel is dagelijkse beweging noodzakelijk en belangrijk (bescherm hem echter wel tegen tocht en natheid).

Het gezichtsvermogen vermindert bij de oudere poedel dikwijls al vroeg, wat het eerst te merken is aan optredende nachtblindheid. Bij een hond is vertroebelen van de lenzen met als gevolg staar, een typische ouderdomskwaal die vaak voorkomt.

Menig hond heeft al op de leeftijd van 7 jaar afwijkingen aan de ooglenzen; zulke honden hebben dan nog jarenlang een relatief goed gezichtsvermogen en kunnen zich dan als de beste redden in hun oude vertrouwde omgeving. Het begin van blindheid en doofheid wordt door de eigenaar vaak pas heel laat opgemerkt.

Er zijn andere oogziekten (zie de pagina hierover) zoals de aangeboren degeneratie van het netvlies dat een blindheid op relatief jonge leeftijd veroorzaakt; diergeneeskundige maatregelen kunnen misschien nog wat helpen, vaak moet men een langzaam blind worden als zijnde onvermijdelijk kunnen accepteren.

De Poedel: een echte vriend

In de standaard staat dat zowel de grote als de middenslag, de dwerg en de toypoedel in wezen precies dezelfde uitstraling moeten hebben. Het is alleen jammer dat de poedel soms zo'n tuttig image heeft. Het zijn heerlijke, zeer intelligente honden maar omdat voor onze poedels in de standaard staat dat zij alleen in showtoilet gekeurd mogen worden, is dit, helaas domme, vooroordeel in de wereld gekomen.
Wie de andere poedel wil zien moet maar eens gaan kijken bij de dieren die bezig zijn op de sportvelden en in wedstrijden.

De poedel heeft een vrolijk karakter. Hij wil zijn baas graag terwille zijn, het is een echte gezinshond en een trouwe vriend. Van heel klein tot groot en stoer, zijn het je beste en trouwste kameraden. Ze knuffelen graag (westies ook hoor) en willen eigenlijk alleen maar bij je zijn.

Stop hem nooit in een kennel want dat zal de poedel, klein of groot, niet begrijpen. De poedel is een echte vriend!!
Sommige rassen zijn van nature erg speels, waardoor ze ook veel in circussen worden ingezet en vroeger op kermissen de mensen vermaakten. De poedel is daarvan een goed voorbeeld. Hij is een meester in het leren van kunstjes.
Honden met een vierkante, compacte lichaamsbouw kunnen gemakkelijk op hun achterpoten staan en zo hun evenwicht goed bewaren. Zodra ze merken dat ze hiermee succes hebben en zelfs worden beloond, herhalen ze dit gedrag.

© Treasure-Trove's, all rights reserved!