Harlekijn Dwerg Poedels
De Harlekijn en Black and Tan Poedels worden erkend door de lokale Kennelclubs in Amerika, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, en tot 01 juli 2008 werden ze ook erkend in Nederland, dit houd in dat harlekijn en black and tan poedels ingeschreven in het NHSB bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland een bijlage stamboom kregen waarbij er bij de kleur werd vermeld: Niet Erkende Kleur.
Tot onze grote spijt, heeft de F.C.I. nog geen algemene erkenning gegeven voor deze kleur in Europa, dus in vele europese landen, kunnen Harlekijnen geen stamboom krijgen. Alle in Nederland geboren pups krijgen sinds 01 juli 2008 dus ook geen stambomen meer.
Verschillende fokkers en verenigingen proberen alles om deze Poedels in de kijker te zetten.
Wij fokken zelf uitsluitend met harlekijn en black and tan poedels die in het bezit zijn van een stamboom/afstammingsbewijs (div import landen) en welke staan ingeschreven in het ARFE stamboek. Zodat wij onze honden kunnen testen op div. oogtesten, dna testen en patella luxatie. Bovendien hebben al onze harlekijn poedeltjes een dna profiel.
Sinds enkele jaren heeft de Harlekijn in populariteit gewonnen, maar het blijft nog steeds een zeldzaam ras.
Dus voor fokkers, is het een echte uitdaging om de juiste combinaties te vinden, om het ras te verbeteren en de bloedlijnen sterker te maken.
Update registratie meerkleurige Poedels:
Op 11 augustus 2020 kreeg de Nederlandse Poedelclub een verheugend mailtje binnen: de aanvraag voor nationale erkenning van de Chien particolore à poil frisé, in het Nederlands Franse krulhaar,
meerkleurig geheten, is goedgekeurd door de Franse en de Nederlandse kennelclub!
Poedel in afwijkende kleuren - tot nu toe: NEK (Niet Erkende Kleuren), het gaat hier om de poedel in afwijkende kleuren.
Frankrijk is het land van oorsprong van de poedel en heeft enige tijd geleden besloten dat de afwijkende kleuren niet onder de poedel kunnen vallen omdat de standaard dit niet toestaat.
Omdat de kleuren wel geliefd waren en zijn trokken deze honden toch veel belangstelling en werden ze meer en meer buiten de stamboeken gefokt.
Nu heeft Frankrijk dus een nationale erkenning afgegeven en deze is al door meerdere landen overgenomen. En Nederland hoort hier dus ook bij vanaf 11 augustus 2020.
Officiële registratie (stamboek) nu mogelijk!
De nationale erkenning geeft deze honden de mogelijkheid tot officiële registratie als Chien particolore a poil frisé, Franse krul hond in NL.
Dat betekent dat ze ook de formele gezondheidstesten kunnen ondergaan en dat ze in de officiële database zullen worden opgenomen. Dat wil zeggen: na aankeuring.
Aankeuring wil zeggen dat de honden worden bekeken door twee keurmeesters, die vervolgens oordelen of de hond voldoet aan de standaard van het ras. Als dat het geval is komt de hond in een
Bijlage-stamboek. Mocht er met de hond gefokt worden, dan krijgen de pups dus een officiële registratie.
KCM, nationale en internationale hondenshows, het kan nu!
De Franse krulhaar mag vanaf heden deelnemen aan officiële evenementen en kan CAC’s halen.
Zijn verschijning mag eruit zien als een poedel, er zijn buiten de kleur nog een paar verschillen: de Franse krulhaar mag worden geshowd in een gewoon huis-tuin-en-keukenmodel.
De vacht mag niet zo kort zijn dat de structuur niet meer te beoordelen is, maar een poedelshowtoilet hoeft niet. Een goed verzorgde hond is genoeg.
Kleuren: Het nieuwe ras is er in de kleuren bruinbont, blauwbont en zwartbont, met en zonder tanpoint aftekening, en in fawn en brindle.
En voor de goede orde: bont is wat bij de poedelliefhebbers bekend is als harlekijn of “parti”.
Wij als fokker van de harlekijnpoedels blijven achter ons standpunt staan dat het Poedels zijn en geen nieuw ras Frans Krulhaar.
De meerkleurige hebben sinds mensenheugenis Poedel genen en dat zullen ze ook altijd behouden ongeacht wat de Franse Poedel Club en de FCI hebben besloten.
Wij blijven de meerkleurige Poedels een warm hart toedragen.
Info: Harlekijn Dwerg Poedels
Foto impressie van Harlekijn dwerg poedel pups in div. aftekeningen en kleuren. De meest geziene kleur in Nederland is zwart/wit doch verschijnen ze de laatste tijd ook in wit/abrikoos en bruin/wit. Door de invloed van Amerikaanse bloedlijnen zal het niet lang duren of we zien de harlekijnen ook in wit/rood, wit/lemon en wit/grijs.
Harlekijnen moeten een zwart manteltje hebben, een zwart hoofd doch een witte bles en kraag zijn toegestaan evenals een witte snor. De ideale aftekening is 2 of 3 grote zwarte platen op de schouders, de achterhand of vlak naast elkaar. Ze moeten gelijkmatig over de rug verdeeld zijn. Op tentoonstellingen in Duitsland zijn de harlekijnen met mantels het meeste vertegenwoordigd. Dit komt doordat de mantels kleurgenetisch dominant zijn dan de harlekijnen met platen (vlekken), bovendien zijn de harlekijnen met vlekken niet zo goed voor de fokkerij geschikt. Bij deze platen harlekijnen verdwijnen namelijk steeds meer de zwarte kleur en zal de hond witter worden met alleen een zwarte kop. Zwarte vlekjes (spots) in de witte aftekeningen zijn toegestaan maar voor show niet gewenst.
Kleur verdeling: 80% wit / 20% zwart. Het pigment moet mooi donker zijn, de huid onder het zwarte haar moet muisgrijs van kleur zijn. En onder het witte haar, licht van kleur.
De neus is zwart. De nagels mogen wit of zwart zijn. Ogen zijn donkerbruin.
Een fout is bruine vlekken (black and tan) aftekeningen, dit zie je aan de bruine wenkbrauwen, binnenkant oor, onder de staart aanzet en wat aan de benen. Eigenlijk zijn dit black and tan poedels met witte vlekken.
foto impressie door ons gefokte harlekijn poedels.


Appie

Buddy

Buddy

Alicia

Merlot

Jack

© Treasure-Trove's