Sie sind hier: Startseite // verzorging/historie // Oogafwijkingen

Dna test voor pra

Sinds einge maanden is er een bloedtest ontwikkeld in Amerika voor de ziekte P.R.A..
PRA veroorzaakt eerst nachtblindheid en later totale blindheid bij poedels en is zeer erfelijk.
Tot nu toe was het eerst alleen mogelijk om uit te vinden of een hond hieraan leed, door de ERG -test bij een erkende oogspecialist.
De oogspecialist kijkt dan naar afwijkingen van het netvlies.

Lijders kunnen door middel van deze markertest gevonden worden, dragers (die zelf niet ziek zijn) worden door middel van deze test echter niet gevonden. Met als gevolg dat deze dragers toch voor de fokkerij werden ingezet.
Aangezien dekkingen van 2 dragers toch weer lijders kunnen leveren, is het erg moeilijk om PRA definitief uit te fokken.

Nu is er een test ontwikkeld waarbij met grote mate van zekerheid vastgesteld kan worden of een hond lijder, drager of vrij is van de belangrijkste vorm van PRA. Deze bloedtesten kunnen al gelijk na de geboorte gedaan worden.
Er wordt een beetje bloed afgenomen en dit bloed wordt naar het VHL Genetics Laboratorium te Wageningen gestuurd. Dit laboratorium haalt het DNA uit het bloed, daar bloed zelf niet overzees naar Amerika gestuurd mag worden.
De uitslag wordt met 2 a 3 weken naar de eigenaar gestuurd. Het gen voor PRA zelf is nog niet precies gevonden, maar genen die in de buurt hiervan komen zijn wel te lokaliseren.

Voor ons als fokkers is deze test dus bijzonder van belang om te weten of een hond PRA vererft. Honden die vrij zijn (A) en dragers (B) worden niet blind als één van de ouders van een nest poedels een A-hond is.
Bovendien kunnen wij honden, die wij willen inzetten voor de fokkerij, al heel jong testen, zodat er eerst niet heel veel tijd en geld geinvesteerd wordt in een hond, om er dan vervolgens achter te komen, dat we het reutje of teefje niet kunnen gebruiken voor de fok.
Deze DNA testen zijn duur (ongeveer US$ 260), bovendien is deze test alleen voor de meest voorkomende vorm van PRA, 75% van de PRA gevallen zijn PRCD.

Wij zijn er dan ook trots op dat onze zelfgefokte bruine toy poedel reu Treasure-Trove's True Romance (waarbij wij op 13 augustus 2003 als een van de eerste Poedels deze test hebben laten doen) de volgende test resultaten heeft gekregen:

Test Results:
- Pattern/Genotype A defined as:
- Risk Group: I. Normal
Risk for developing prcd form of PRA:
Will never develop prcd form of PRA. Secnificance for breeding: Can be bred to any dog and will produce no pups affected by prcd form of PRA.

Nuttige links: